woensdag 17 maart 2010

Huizen voor starters? Ouders kunnen geld lenen aan kind

Artikel: Huizen voor starters? Ouders kunnen geld lenen aan kind
Er staan genoeg huizen te koop. Ook de huizenprijzen worden voor starters steeds aantrekkelijker. Toch blijkt het voor starters moeilijk een huis te kopen omdat zij vaak niet voldoende geld bij de bank kunnen lenen. Ouders kunnen hun kind(eren) financieel te hulp schieten. Vanaf 1 januari 2010 gelden hiervoor meer belastingvoordelen.
Als de bank niet voldoende geld wil lenen, kunnen ouders hun kind(eren) geld lenen. Vanaf 1 januari 2010 gaat de wet ervan uit dat het kind 6% rente over deze (direct opeisbare) lening aan zijn ouder(s) betaalt. Gebeurt dit niet, dan moet het kind schenkbelasting betalen. Deze wijziging van de wet kunt u in uw voordeel gebruiken! De 6% rente die het kind over de lening aan de ouders betaalt, is voor het kind als hypotheekrente aftrekbaar in box 1. Het is voor het kind gunstiger van zijn ouders te lenen dan van de bank: de rentestand bij de bank is (veel) lager dan 6%, dus de lening van de ouders levert meer aftrek op. Ook voor de ouders is er een voordeel. Als zij het geld op een spaarrekening zouden laten staan, krijgen zij vast geen 6% rente van de bank. De hele familie heeft zo voordeel: het kind kan het huis kopen en heeft aftrek in box 1; de ouders krijgen een hogere rente over het (spaar)geld!
Ouders schenken geld aan kindJaarlijks kunnen ouders hun kinderen € 5.000 (in 2010) belastingvrij schenken.Vanaf 2010 kunnen ouders hun kind(eren) eenmalig een groot bedrag belastingvrij schenken als een kind met dit bedrag een woning koopt. Deze schenking kan worden gedaan aan een kind dat ouder is dan 18 jaar maar jonger dan 35 jaar (deze regeling geldt ook nog voor kinderen die ouder zijn dan 35 jaar, maar een partner hebben die tussen de 18 en 35 jaar is). Deze vrijstelling is € 50.000 (in 2010). Het kind moet deze schenking melden bij de Belastingdienst en kunnen aantonen dat het geld is gebruikt voor het kopen van een huis (en niet bijvoorbeeld om spullen voor het huis te kopen). Deze schenking moet in een notariële akte worden vastgelegd. Deze schenking heeft gevolgen voor de aftrek van de hypotheekrente van het kind.

Maar, denk goed na over de gevolgen van het schenken/lenen aan kinderen!
Welgestelde ouders kunnen elk kind via schenkingen belastingvrij miljonair maken. Stel ze benutten alle vrijstellingen vanaf de geboorte: elk jaar € 5.000 en bijvoorbeeld op de 20e verjaardag €50.000 voor een huis. Zou het kind alles oppotten en jaarlijks gemiddeld 5 procent netto rendement boeken, dan bezit hij op zijn 45e bijna een miljoen.
Maar, waarschijnlijk zal het anders lopen. Amerikaanse onderzoekers beschrijven het gevaar van goedgeefsheid in ‘The millionaire Next Door’. Hoe meer de ouders weggeven, zo blijkt, des te minder vermogen kinderen zelf opbouwen. Gekregen geld wordt namelijk vaker geconsumeerd, terwijl zelf verdiend geld vaker wordt geïnvesteerd of belegd. Schenken voor een huis vinden de onderzoekers dan ook een matig idee. Meestal gaat het kind er te duur door wonen. Daardoor moeten de ouders later weer bijspringen en raken de kinderen afhankelijk van steun.
Schenken kunt u ook verstandig doen. Dat betekent dat u zich niet puur door fiscale vrijstellingen laat leiden. De drie principes hierna voorkomen tegenvallers. Wie weet worden uw kinderen dan, ondanks uw gift, toch nog miljonair.
1.Schenk uw geldkennis
Schenk kinderen eerst geldkennis en dan pas geld. Het is raadzaam (en leuk) om kinderen van jongs af hun eigen financiële boontjes te laten doppen. Wacht met schenken tot ze zijn gesetteld. Dat maakt de kans groter dat ze geen dwaze dingen met een gift doen. Begin al vroeg met het geven van zakgeld (bijvoorbeeld 6 jaar).
2.Schenk met een doel
Beter dan schenken voor een (te duur) huis of voor ‘leuke dingen’ kunt u de opleiding van (klein)kinderen betalen of ze een aandeel geven in een (familie)bedrijf. Zo’n verstandig cadeautje kunnen ze niet per ongeluk besteden aan een te dure sportauto.
3.Schenk u niet alles weg
Probeer niet vóór uw dood alles belastingvrij weg te geven. U kunt wel honderd worden en het geld hard nodig hebben voor hulpmiddelen, zorg, klussers, familie-etentjes en taxi-ritjes naar bridgevrienden. Voorkom dat u daarvoor afhankelijk raakt van uw kinderen.

Bronnen:
www.belastingdienst.nl
www.ericaverdegaal.nl

1 opmerking:

Maurice zei

Puur toeval dit blog tegen gekomen. Heeft mijn ogen gelijk geopend. Mijn dochter is namelijk al een lange tijd bezig om een huis te kopen, helaas werkt het niet mee. Bedankt.