donderdag 2 oktober 2008

Hoe overleef ik de kredietcrisis?

Artikel: Kennis, Inzicht en Kracht rondom geld

De bedoeling is dat je bij jezelf ontdekt wat je écht belangrijk vindt. Vervolgens heb je een financieel plan nodig om dit te verwezenlijken. Hierna ga ik in op jouw ervaring met en opvatting over geld. Een belangrijke start om straks je dromen om te gaan zetten in realiteit!

De 7 stadia* zijn:
De 2 stadia van de je kinderjaren: Onschuld en Pijn
De 3 stadia van je volwassenheid: Kennis, Inzicht, Kracht
De 2 stadia van bewustwording: Visie en Aloha

Ik ga hierna in op de 3 fases van je volwassenheid: Kennis, Inzicht en Kracht;

Kennis draait om het leren van de specifieke, pragmatische en intellectuele vaardigheden om effectief om te kunnen gaan met geld.

Aan de basis van iedere financiële uitwisseling ligt integriteit. Vaak wordt geld in verbinding gebracht met vrijheid. Maar geld en integriteit worden meestal niet beschouwd als een paar. Wanneer je voor jezelf besluit om integer te handelen, neemt dit veel van de Pijn en Onschuld weg, zodat we leren begrijpen hoe geld werkt in de wereld.

Oefen voor de komende week eens het volgende: wees je bewust van de manier waarop je iedere interactie met geld benadert. Beschouw de morele kwesties – van vrijheid en integriteit – die in je opkomen, wanneer je bijvoorbeeld je facturen betaalt, geld zoekt voor de parkeermeter of boodschappen betaalt. Let goed op je emotionele reactie. Wanneer ga je met geld om op een integere manier? Wanneer ben je dankbaar als je iets koopt of wanneer ben je kwaad omdat je bijvoorbeeld teveel hebt betaald of zie je jezelf als een slachtoffer van de financiële wereld?

De volgende stap om vast te stellen hoe jouw inzicht in vrijheid en integriteit rondom geld is, neem je door naar je leven te kijken.

Denk aan de mensen die jou (bewust dan wel onbewust) iets bijgebracht hebben over geld (ouders, leraren, coaches, vrienden). Welke lessen heb je van hen geleerd over vrijheid en integriteit?

Hoe staat het nu met jouw Kennis over geld? Stel jezelf de volgende vragen:
Heb je een duidelijke visie over wat je wilt bereiken?
Wat is je huidige financiële status, wat is je vermogen? Wat zijn je maandelijkse inkomsten? Wat zijn je bezittingen en je schulden? Heb je een budget en houd je je eraan? Spaar je genoeg om je doelstellingen te verwezenlijken?
Wanneer je weet dat je Kennis onvoldoende is op bepaalde terreinen, schakel je dan professionele hulp in? Zo niet, waarom?

De grondslag voor de weg naar het volwassen worden rondom geld is opoffering. Bij Kennis komt dit door sparen en het harde werk om kennis te vergaren over geld.

Bij Inzicht draait het om de kern; hier vinden we de weg om te transformeren bij Pijn rondom geld. Er zijn 3 benaderingen die ik je wil meegeven om dit Inzicht in je eigen leven te creëren.
De eerste is laat je gedachten gaan en voel je emotie.
De tweede, ga op zoek naar een mentor die bij jou past en
de derde, leef iedere dag in eerbaarheid; een leven met eerlijkheid, integriteit, oprechtheid, betrouwbaarheid, vriendelijkheid en al die andere kwaliteiten die wij als goed beschouwen.

Met Kracht ontwikkelen we de energie om onze dromen te verwezenlijken.

Het begint bij het schenken van aandacht aan wat jou blokkeert. Welk trauma ook ons Kracht doet ontberen, we hebben de verantwoordelijkheid te leren van die ervaring, verder te gaan en een sterker persoon te worden door de tegenslag. Zonder deze afspraak kunnen we geen bewustwording bereiken.

Hieronder een paar voorbeelden waarbij je de Kracht in jezelf kunt ontdekken;
Doe werk waar je plezier in hebt. Ga uit van authentieke relaties en contacten. Vind je stem (leer te praten over wat je voelt en denkt). Zorg dat je wordt betaald voor wat je waard bent.

Vanuit de energie die voortkomt uit Kracht, gaan we naar Visie en Aloha. Dit zijn de laatste 2 stadia.
Meer hierover in de volgende nieuwsbrief!

•••

Je reactie op dit artikel is van harte welkom! Klik hiervoor op "Een reactie plaatsen".

Geen opmerkingen: